Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

"Φαύλος Κύκλος" από το 4ο Πλουτάρχειο Γυμνάσιο Λιβαδειάς και 107 φωτογραφίες

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/ 
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ



















Με μεγάλη επιτυχία και με αθρόα προσέλευση του κοινού δόθηκε στις 27 Ιουνίου η παράσταση "Φαύλος Κύκλος" από της θεατρική ομάδα του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, η καθιερωμένη θεατρική παράσταση που σηματοδοτεί παράλληλα και το τέλος κάθε σχολικής περιόδου -στην περίπτωσή μας εκείνης του 2013-2014.

Η φαρσοκωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Φαύλος Κύκλος" που επελέγη φέτος έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας χιουμοριστικής νεοελληνικής ηθογραφίας που καταπιάνεται όμως σοβαρά -και μελαγχολικά ενίοτε- με το πρόβλημα της ανθρώπινης απληστίας, του ανθρώπινου ανικανοποίητου αν θέλετε. Ο ανθρώπινος τύπος που πρωταγωνιστεί στον "Φαύλο Κύκλο"-ο αχόρταγος- και που την ψυχοσύνθεσή του αναδεικνύει με την πένα του μαεστρικά ο Δημήτρης Ψαθάς όχι μόνον δεν έχει εκλείψει σχεδόν 50 χρόνια από την γραφή του έργου αλλά πιθανότατα έχει επικρατήσει στη σύγχρονη αγοραία κοινωνική πραγματικότητα, στην κοινωνία "του έχειν" και όχι "του είναι".

Ετσι το καλογραμμένο, ευφυές και ισορροπημένο θεατρικό του Ψαθά που ανέβηκε για πρώτη φορά στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές το 1966 διατηρείται μέχρι σήμερα επίκαιρο, φρέσκο και ενδιαφέρον -και για τους στοχαστικούς κάπως απαισιόδοξο όσον αφορά τη βαθύτερη φύση του θηρίου που λέγεται άνθρωπος. Ο ίδιος ο Ψαθάς στο πρόγραμμα της πρεμιέρας του έργου τον Οκτώβριο του 1966 έγραφε ότι, «δεν θέλησα να προσφέρω τις δύο ώρες ευχάριστες στο θεατρόφιλο κοινό, αλλά και κάτι παραπέρα: έναν ανθρώπινο τύπο, αντιπροσωπευτικό του είδους εκείνου των συνανθρώπων μας, που όσα και ν” αποκτήσουν δεν χορταίνουν και πάντα αγωνιούν για κάτι άλλο, πιστεύοντας ίσως και οι ίδιοι ότι όλο και λίγο παραπέρα βρίσκεται η ευτυχία τους».
Με ορισμένες αλλαγές ο "Φαύλος Κύκλος" διασκευάστηκε και για τον κινηματογράφο σε σενάριο του Λάζαρου Μοντανάρη και σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα και προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο " Ο Αχόρταγος" το 1967. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιάννης Γκιωνάκης, Μάρω Κοντού, Μαίρη Λαλοπούλου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Βέρα Κρούσκα, Στάθης Χατζηπαυλής, Νάσος Κεδράκας, Βαγγέλης Καζάν, Αντώνης Παπαδόπουλος, Μαργαρίτα Γεράρδου, Ραφαήλ Ντενόγιας, Βασίλης Πλατάκης, Ντόρα Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Αλεξανδρίδης, Σούλα Διακάτου, Νίκος Πασχαλίδης, Στέλλα Βαφειάδου.
Ο "Φαύλος Κύκλος" της θεατρικής ομάδας του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς είχε όλα τα στοιχεία μιας επιτυχημένης παράστασης. Υπήρχε -και ήταν εμφανής- επίπονη προετοιμασία, η επεξεργασία του υλικού ήταν ακριβής και ισορροπημένη, πιστή στο πνεύμα του συγγραφέα. Οι νεαροί ηθοποιοί κινήθηκαν σωστά σε ένα πλούσιο και λειτουργικό σκηνικό δίνοντας υπόσταση σε μια σειρά από χαρακτηριστικούς τύπους -όπως τον αυτοδημιούργητο εργοστασιάρχη, την χαρτοπαίχτρα κυρία, τις καλομαθημένες πλούσιες κόρες- που σε ορισμένα εντελώς επιφανειακά σημεία έχουν αλλάξει  ως τις μέρες μας. Η αμεσότητα και το χιούμορ του διαλόγου αξιοποιήθηκαν επαρκώς προσφέροντας άφθονο γέλιο στους θεατές, οι οποίοι χάρηκαν μια όμορφη θεατρική βραδιά.
 Υπεύθυνες καθηγήτριες για τη διασκευή και τη σκηνοθεσία ήταν η Ελένη Βαμβίνη, η Σοφία Κορογιάννου και η Μίνα Νικολοπούλου. Τη μουσική επιμέλεια έιχε η Σοφία Κορογιάννου, τα κουστούμια η Ελπίδα Βαρθολομάτου ενώ τα σκηνικά ε΄χιε αναλάβει ο Γιώργος Κουρεντής.
Επαιξαν οι μαθητές:
Κίμωνας Τζανόπουλος, Δημήτρης Κεχαγιάς, Μαρία Κοντούνη, Λουκάς Παπαγεωργίου, Κων. τσιφής, Ανδρέας Πασσάς, Ελευθερία Βλάχου, Κων. Γκελεστάθης, Γιώργος Τσιφής, Λαζαρούλα Τσεκούρα, Αθηνά Παπαγεωργίου, Αντωνία Αποστολίδη, Ελλη Μαγκλάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: