Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Υπόγειος και με σκάλες ο τρίτος θάλαμος στην Αμφίπολη

Ολες οι τελευταίες πληροφορίες για την πορεία των εργασιών στον λόφο Καστά

Με προσεκτικά βήματα αλλά και αγωνία για τα μυστικά του Τύμβου της Αμφίπολης προχωρούν αρχαιολόγοι και μηχανικοί στα ενδότερα του ταφικού μνημείου. Κάθε ώρα που περνάει τους φέρνει πιο κοντά στη μεγάλη αποκάλυψη: ποιος τελικά έχει ταφεί ή για ποιον είχε προετοιμαστεί αυτό το μοναδικό, επιβλητικό μνημείο στον λόφο Καστά;

Ο τρίτος θάλαμος είναι έτοιμος να αποκαλύψει τα μυστικά του και τουλάχιστον δύο στοιχεία δείχνουν ότι έχει πολλά... Το βάθος του, που είναι εμφανώς μεγαλύτερο από ό,τι αυτό των προηγούμενων θαλάμων αλλά και τα σκαλιά που εκτιμάται από τους αρχαιολόγους ότι υπάρχουν στο σημείο (βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τις εργασίες με τα ειδικά γεωτρύπανα).




Τύμβος Αμφίπολης
Αναπαράσταση βασισμένη στο σκίτσο του ζωγράφου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου που αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο «Περί τέχνης ο λόγος» (peritexnisologos.blogspot.gr)


Ο πρώτος και ο δεύτερος θάλαμος έχουν ύψος από το έδαφος περίπου 6,5 μέτρα. Το ύψος του τρίτου θαλάμου, ωστόσο, ξεπερνάει τα 7 μέτρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα δάπεδο του πηγαίνει ακόμα βαθύτερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το βόρειο τοίχο του τρίτου δωματίου (τον λεγόμενο και κίτρινο τοίχο) ξεκινούν σκαλιά που φτάνουν μέχρι την έκκεντρη πύλη που έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται προς τον τέταρτο θάλαμο.

Αυτή η πύλη κατεβαίνει πιο βαθιά, είναι μετατοπισμένη προς τα αριστερά και δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου, ενώ έχει άνοιγμα 96 εκατοστά. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα προηγούμενα ανοίγματα αρκεί να αναφέρουμε ότι η απόσταση ανάμεσα στις Καρυάτιδες αλλά και τις παραστάδες στην είσοδο της πρόσοψης, κάτω από τις Σφίγγες, είναι 1,68 μέτρα.


Αυτή είναι η πύλη προς τον τέταρτο θάλαμο

Με αυτή τη μικρή θύρα μιλούμε πλέον για τέσσερις εισόδους που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής. Η πρώτη είναι αυτή κάτω από τις Σφίγγες, η δεύτερη βρίσκεται ανάμεσα στις Καρυάτιδες, η τρίτη είναι αυτή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και φέρει μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού, περιθύρωμα.
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: