Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Αλουμίνιον της Ελλάδος



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε μια απόφαση με τεράστια σημασία όχι μόνο για την Αλουμίον της Ελλάδος αλλά για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την ελληνική εταιρεία και απεφάνθη ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση εξαιτίας των τιμολογίων που είχαν συμφωνηθεί με τη ΔΕΗ για το ρεύμα που καταναλώνει ο νούμερο ένα καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η σχετική είδηση δημοσιεύτηκε προ ολίγου από το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με αυτήν, η Αλουμίνιον θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος κέρδισε την έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της ΕΕ περί κρατικής ενίσχυσης. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απεφάνθη ότι υπήρξε κρατική ενίσχυση με τη μορφή των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, η οποία κρίθηκε παράνομη. Σήμερα με την απόφασή του το Δικαστήριο της Ε.Ε. ακύρωσε την απόφαση του 2011 δικαιώνοντας τις θέσεις της ελληνικής βιομηχανίας και απορρίπτοντας την υπόθεση της Ευρ. Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η σημασία της υπόθεσης έγκειται όχι μόνο στην ουσία, ότι δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία έχει θέσει το θέμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους ενεργοβόρους κλάδους της παραγωγής. Εξίσου σημαντική είναι και η χρονική συγκυρία, αφού τόσο εντός των συνόρων όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, εντείνεται η συζήτηση για την ανάγκη να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, ως μέσο για την πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.


Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ CAPITAL.GR ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΤΑΝ(ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ).(ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

Ολα για το κεφαλαιο .Αυτη ειναι η Ευρωπαικη Ενωση.