Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Tα δεκαέξι ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου κι ο... Παρνασσός στο Νάσβιλ



Tα δεκαέξι ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου
Κάποιοι λένε ότι το βιβλίο αργοπεθαίνει, αλλά η αλήθεια είναι οτι οι λάτρεις του βιβλίου είναι ακόμα πάρα πολλοί. Και αυτό το αποδεικνύουν δεκαέξι από τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία του κόσμου, τα οποία είναι πάντα γεμάτα κόσμο.
Shakespeare and Company (Παρίσι)
coolest-bookstores-1.jpg
Μοιάζει σαν βιβλιοπωλείο που θα σύχναζε ο Έρνεστ Χέμινγουέι. Και δεν είναι τυχαίο. Το βιβλιοπωλείο, είναι η συνέχεια του πρώτου Shakerspeare and Company, το βιβλιοπωλείο που έχει περιγράψει ο συγγραφέας στο βιβλίο του «A Moveable Feast.» το βιβλιοπωλείο έτρεχε η Βρετανίδα Sylvia Beach ως το 1941, αλλά το 1958, έδωσε την ευλογία της να ξανανοίξει το βιβλιοπωλείο, το οποίο από τότε λειτουργεί, φιλοξενώντας συγγραφείς που κάνουν αναγνώσεις εκεί εδώ και περίπου 70 χρόνια.
Eslite Dunnan Store (Τάι-πέι, Ταιβάν)
140724000141-coolest-bookstores-eslite-dunnan-horizontal-gallery.jpg
Το 1999, το βιβλιοπωλείο αυτό έμεινε ανοιχτό για 24 ώρες, χαροποιώντας όλο τον πληθυσμό της πόλης. Είναι γνωστό για το μέγεθος του, 17.000 τετραγωνικά μέτρα, και φυσικά για την τεράστια συλλογή του από βιβλία σε δεκάδες γλώσσες. Πλέον έχει ακόμα δύο μικρότερα αδερφάκια.
El Ateneo (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)
140722113109-coolest-bookstores-10-library-el-ateneo-circular-roof-horizontal-gallery.jpg
Μετατράπηκε σε κινηματογράφο το 1929 το κτίριο που σήμερα στεγάζει το El Ateneo, αλλά από το 2000 λειτουργεί ως βιβλιοπωλείο. Με εξαιρετική αρχιτεκτονική και ντεκόρ, και χώρο ανάγνωσης εκεί που κάποτε υπήρχε η σκηνή.
Librairie Avant-Garde (Ναντζίνγκ, Κίνα)
nanjing-book-shop-15-horizontal-gallery.jpg
Βρίσκεται σε υπόγειο που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από βομβαρδισμούς και είναι αδιαμβησβήτητα το ομορφότερο βιβλιοπωλείο της Κίνας. 4.000 τετραγωνικά μέτρα και με περιέργη διακόσμηση, ένα αντίγραφο του Σκεπτόμενου του Ροντέν και πολλούς σταυρούς έχει περίπου 300 καρέκλες για να διαβάζουν οι θαμώνες.
Assouline Venezia (Βενετία, Ιταλία)
assouline.jpg
Στο ισόγειο του θρυλικού Bauer Hotel, ενός ανακαισμένου palazzo του 18ου αιώνα, αυτό το βιβλιοπωλείο είναι μια ωδή στο ντιζάιν. Τα βιβλία που διαθέτει είναι τα ακριβότερα του εκδοτικού οίκου και κυμαίνονται μεταξύ 500 και 7000 δολαρίων.
Livraria Lello (Πόρτο, Πορτογαλία)
coolest-bookstores-lello-horizontal-gallery.jpg
Το βιβλιοπωλείο χτίστηκε το 1906 από τον μηχανικό Xavier Esteves. Έναν αιώνα μετά παραμένει ένα από τα ομορφότερα βιβιλιοπωλεία του κόσμου -για πολλούς το πιο όμορφο- με Νέο-Γοτθική αρχιτεκτονική και βιτρό, μια υπέροχη σκάλα και σκαλιστά ταβάνια.
Boekhandel Domincanen (Μάαστριχτ, Ολλανδία)
coolest-bookstore-3-boekhandel-archy-ceiling-horizontal-gallery.jpg
Χτισμένο τον 13ο αιώνα, αυτό το υπέροχο βιβλιοπωλείο ήταν κάποτε μια εκκλησία 1.100 τετραγωνικών μέτρων. Μετά από μια ανακαίνηση που κέρδισε βραβεία, ο χώρος πλέον διαθέτει πάνω από 40.000 τίτλους και διοργανώνει βραδιές καρναβαλιού, παιδικά παιχνίδια ανάμεσα στα 140 events του χρόνου.
Powell’s City of Books (Πόρτλαντ, ΗΠΑ)
coolest-bookstores-powells-horizontal-gallery.jpg
Οι επισκέπτες μπορούν να χαθούν για ώρες σε αυτό το βιβλιοπωλείο. Εκτός από τα νεά βιβλία, υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα με μεταχειρισμένους τίτλους. Το γεγονός οτι οι πιο διάσημοι συγγραφείς του κόσμου το επιλέγουν για να οργανώσουν βραδιές ανάγνωσης μάλλον λέει πολλά.
Books for Cooks (Μελβούρνη, Αυστραλία)
coolest-bookstores-books-for-cooks-horizontal-gallery.jpg
Ένα παλιό κατάστημα, περίπου 150 ετών μετατράπηκε σε ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπώλεια της Αυστραλίας. Το βιβλιοπωλείο πουλάει αποκλειστικά βιβλία μαγειρικής. Σπάνια βιβλία από τον 18ο αιώνα και άλλα με μυστικές συνταγές είναι ο λόγος που σεφ από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται.
Strand (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)
coolest-bookstores-7-strand-red-tent-horizontal-gallery.jpg
Το βιβλιοπωλείο άνοιξε το 1920 με το όνομα «Book Row.» Αλλά μετέτρεψε το όνομα του στο όνομα της περιοχής, και πλέον διαθέτει περίπου 2.5 εκατομμύρια νέα και μεταχειρισμένα βιβλία, και αποτελεί το αγαπημένο βιβλιοπωλείο των Αμερικανών. Το ακριβότερο τους βιβλίο είναι ένα αντίτυπο του Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις, σε εικονογράφηση Ανρί Ματίς, με τιμή 45.000 δολάρια.
1200 Bookshop (Γκουανγκτζου, Κίνα)
coolest-bookstores-1200-bookshop-horizontal-gallery.jpg
Το πιο νέο βιβλιοπωλείο της Κίνας, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες και λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Το βιβλιοπωλείο προσφέρει και δωρεάν φιλοξενία σε ταξιδιώτες που γεμίζουν το μάτι του ιδιοκτήτη.
Foyles flagship (Λονίνο, Βρετανία)
coolest-bookstores-foyles-horizontal-gallery.jpg
Από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία της πόλης, πριν ένα μήνα μετακόμισε σε τεράστιο νέο χώρο, περίπου στο μέγεθος 13 γηπέδων τένις στο παλιό κτίριο του κολεγίου Central Saint Martins.
John K. King Used & Rare Books (Ντιτρόιτ, ΗΠΑ)
coolest-bookstores-john-k-king-horizontal-gallery.jpg
Άνοιξε το 1965, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ και έχει πάνω από 1 εκατομμύριο τίτλους με 900 αλφαβητικές κατηγορίες.
Stanfords (Λονδίνο, Βρετανία)
stanf.jpg
Στην καρδιά του Κόβεντ Γκάρντεν, το καλύτερο για πολλούς ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο του κόσμου όχι μόνο με χάρτες και τουριστικούς οδηγούς αλλά δεκάδες ταξιδιωτικές νουβέλες ταξινομημένες ανα περιοχή, πόλη, χώρα κτλ.
Parnassus Books (Νάσβιλ, ΗΠΑ)
coolest-bookstores-6-parnassus-glass-books-horizontal-gallery.jpg
Μια συγγραφέας που άνοιξε το βιβλιοπωλείο ως αντίδραση στον γίγαντα amazon, η Ann Patchett πλέον είναι ιδοκτήτης του σημαντικότερου ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου, με το ελληνικό όνομα Παρνασσός, μια ελληνική λέξη από τον κόσμο της ποίησης, έχει συγγραφείς όπως ο David Sedaris και ο Jonathan Franzen ως υποστηρικτές του.
Cafebreria El Pendulo (Πολάνκο, Μέξικο Σίτι)
coolest-bookstores-mexico-horizontal-gallery.jpg
Και καφέ και βιβλιοπωλείο, αποτελεί το μαστ κάθε βιβλιόφιλου την Κυριακή το πρωί για ένα τέλειο μπραντς διαβάζοντας σπάνιους τίτλους.
The Last Bookstore (Λος Άντζελες, ΗΠΑ)
coolest-bookstores-8-last-bookstore-books-horizontal-gallery.jpg
Αν και το όνομα του είναι δυσοίωνο, το βιβλιοπωλείο αυτό ελπίζουμε να μην μείνει το τελευταίο. Μπορεί κανείς να πουλήσει και να αγοράσει μεταχειρισμένα βιβλία, δίσκους πίνοντας καφέ από την φανταστική του καφετέρια. Με τα βιβλία να βρίσκονται σε βιβλιοθήκες-αψίδες, αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: